Dryck vid större fest

För många är detta bland det viktigaste på ett större kalas. Vad skall man få i glaset? I många fall är frågan om dryck någonting som tar upp en hel del tid och likaså en hel del av den budget man har att spendera. En enkel förteckning över vad för drycker som lämpar sig vid de olika delarna av tillställningen kan vara till nytta för den som inte känner sig kunnig vad gäller dryckesvanor och utbud.

  • Välkomstdrink
    Ofta ett mousserande vin som champagne eller cava. Det är inte heller ovanligt med bål eller en välbalanserad drink med frukt och bär. Tänk på att även hålla med alkoholfritt alternativ.
  • Till maten
    Öl, eller vin samt must eller källvatten om man inte vill dricka alkohol. Det finns alkoholfritt vin och öl för den som föredrar detta. Tänk på att rött vin går bra med en tyngre anrättning. Vitt vin fungerar bra till fisk eller lätt mat. Öl kan man i princip dricka till alla rätter. För att vara säker kan du välja en lager.
  • Dessert
    Kaffe och avec är tradition. Som avec kan du erbjuda cognac, portvin eller likör av någon sort.

Det är inte heller fel att bjuda på groggbord för den som vill ha någonting starkare. Hör med den som arrangerar catering och be om tips kring vad som är bäst till maten ni äter.

Som dryck har du en hel del alternativ att välja bland. Det finns en uppsjö bär-drycker och fruktblandningar som kan fungera mycket bra även som måltidsdryck. De som ordnar catering har ofta stor erfarenhet när det kommer till vilken dryck man skall servera till vilken mat. I vissa fall ordnar catering även dryck till festen, men var noga med att se om detta stämmer för den catering du anlitat för er tillställning. Skull du ha någonting speciellt från systembolag eller vinhandlare bör du tidigt kontakta dessa för att vara säker på att du verkligen hinner få vad du önskar. Det går i allmänhet att hitta bra alternativ även i systembolagets vanliga lager, men vill du ha någonting ovanligt kan du göra bäst i att i förväg ta hem detta. Om du inte hinner få tag i dryck kan det bli svårt med fördelning på kalaset.

Den som ordnar catering kan hjälpa till med hur mycket som krävs för att alla skall få vad de önskar, men det är också en fråga om vilka gäster som kommer. Finns marginaler kan det vara bra att säkra upp mängden och bemöda sig med att hålla med lite reserv-dryck ifall någonting skulle drickas upp helt under kvällen.


Publicerat

i

av

Etiketter: