Michelinguiden

Michelinguiden är gourmetvärldens främsta referensverk. Varje år besöker Michelinguiden restauranger runt om i värden. De bästa restaurangerna får en, två eller tre stjärnor. För den som älskar vällagad mat är Michelinguiden ett ovärderligt verktyg för att hitta de allra bästa restaurangerna. Michelinguiden släpps i februari varje år.

Michelinguidens historia

Det hela började 1889 när bröderna Andre och Edouard Michelin grundade däcktillverkaren Michelin. För att hjälpa bilister ute på vägarna gjorde de en guidebok med praktiska tips, kartor, bensinmackar och restauranger. Till en början var Michelinguiden gratis med sedan 1920 får man betala för den. Efter några år började guiden betygsätta restaurangerna med stjärnor. Det blev snabbt en stor framgång. Idag betygsätter Michelin över 30 000 ställen och Michelinguiden har sålts i över 30 miljoner exemplar sedan start.

Så betygsätts restaurangerna

För att samla information till Michelinguiden och för att sätta betyg skickar guiden ut två inspektörer till restaurangerna. Det beställer ett bord och följer alltid samma protokoll. En av inspektörerna väljer en avsmakningsmeny och den andra väljer från restaurangens à la carte-meny. Inspektionen sker alltid utan förvarning till restaurangen.

Michelinguiden använder följande fem kriterier för att betygsätta restaurangerna:

  • Råvarornas kvalitet

  • Smak och tillagning

  • Kockens förmåga att uttrycka sig med maten

  • Värde för pengarna

  • Kvalitet som består över tid

De bästa restaurangerna får tre stjärnor, vilket i guiden uttrycks som ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa”. Två stjärnor tolkas som ”utomordentlig matlagning, värt en omväg”. En stjärna är även det oerhört eftertraktat. Det betyder ”en mycket bra restaurang i sin kategori”.

I Michelinguiden är det enbart några få restauranger som lyckas få tre stjärnor. I Sverige är det bara en restaurang som någonsin fått tre stjärnor, Frantzén på Norrmalm i Stockholm. När en restaurang får en eller fler stjärnor innebär det ofta ett rejält uppsving för verksamheten. Priserna på menyn stiger i takt med att antalet stjärnor ökar och bokningarna tilltar. För att få ett bord på vissa restauranger med flera Michelinstjärnor kan man behöva boka bord i mycket god tid. Ibland måste man vara ute i över ett år i förväg.

Bib Gourmand och hotell

Förutom de vanliga utmärkelserna ger Michelinguiden utmärkelsen Bib Gourmand. Bib heter den knubbiga Michelingubben och namnet är taget från latinets bibamus, låt oss dricka. Bib Gourmand delas ut till restauranger som erbjuder prisvärd och vällagad mat. Michelinguiden har även en hotellguide där varje hotell får mellan ett och fem torn, beroende på klass.

Sushi från det asiatiska köket