Tapas

Tapas är spanska smårätter som kan ätas som tilltugg på baren eller som en hel måltid. Tapas har blivit populärt långt bortom Spaniens gränser och trendiga tapasbarer dyker upp här och där i världens metropoler.

Ursprungligen var tapas en bit mat som serverades utan extra kostnad tillsammans med drycken som man beställde. Så är det fortfarande i Andalusien och på vissa ställen i Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Extremadura och Asturias. Beställ en öl, ett glas vin eller en juice så serveras något lätt att äta till.

I Spanien äter man kvällsmat ganska sent. För den som vill ta sig ett glas eller två tillsammans med vänner efter jobbet passar det därför ganska bra att samtidigt få i sig något gott tilltugg. På helgerna är tapas ett avslappnat sätt att umgås på ute på stan.

Typiska tapas

Det finns nästan oändligt med variationer på tapas. Gemensamt för dem alla är att de kommer i små portioner, även om det ibland går att beställa media ración, som är en lite större portion, eller ración, som är en hel portion.

Oliver är ett måste på en tapasbar. Tortilla, en slags omelett med potatis och ibland även med lök, är vanlig. Patatas bravas är stekt potatis som serveras med en stark sås hittar man över allt. Denna rätt finns även i varianten patatas alioli. Olika typer av torkad skinka och annat kallskuret förekommer ofta, liksom mängder av ostar. Sedan finns det calamari, musslor och andra skaldjur, fyllda kroketter, chorizo, små sallader, gazpacho och till och med risotto. Det finns små kötträtter, fiskrätter, grillade grönsaker med mera.

Anekdoter om ursprunget

”Tapar” betyder täcka på spanska. ”Tapa” kan också betyda lock. Det finns flera teorier kring varifrån denna mattradition fått sitt namn. Enligt en teori täckte barmästare drinkarna med ett litet fat för att förhindra att flugor skulle trilla ner i glasen. Med tiden lade man även på något gott på fatet. En annan version gör gällande att gästerna själva lade tallriken på glaset för att kunna hålla i drinken och maten samtidigt där de stod och samtalade med andra gäster.

En tredje historia berättar hur kung Alfonso X tillfrisknade efter att ha druckit vin och ätit smårätter mellan måltiderna och därefter beordrade alla barer att alltid servera tilltugg till drycken. En annan kung, Alfonso XIII, figurerar i en annan historia som berättar hur kungen fick ett glas vin med en bit skinka över under ett besök i Cádiz. Kungen beställde därefter ett glas till ”med lock på”. En tredje kung, Felipe III, står för ytterligare en förklaring av tapas ursprung. Han ska ha beordrat barföreståndare att all alkoholhaltig dryck alltid måste serveras med ett lock med något ätbart på så att fylleriet i landet skulle minska.

Tapas från det Spanska köket