Italienska köket

[av_three_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-1qgc2′]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-js4lij8m’ admin_preview_bg=”]

Det italienska köket

Det italienska köket har blivit världsberömt tack vare de ”snabba” maträtterna pizza och pasta. Bortom dessa välkända rätter döljer sig en hel värld av smakupplevelser. Italien enades först under 1800-talet och det italienska köket karaktäriseras än idag av sin regionala mångfald och variationsrikedom. Generellt sett försöker italienska kockar hålla sina recept så enkla som möjligt. Om maträtten kan lagas med två eller fyra ingredienser istället för åtta ses det som en styrka. Matens karaktär söker man istället uppnå genom de bästa råvarorna, som själva får tala sitt tydliga språk.

Stora regionala skillnader

Över hela Italien tillagas olika slags pastarätter med tomat som en av basingredienserna för såsen. Det flitiga användandet av grönsaker av olika slag är något som förenar de olika regionerna. På många håll i landet finns det en tradition av att producera korv. I övrigt är matlagningskonsten mycket en lokal historia och skillnaderna mellan landets olika delar är stora.

I norra Italien har matlagningen påverkats av det lite kraftigare Österrikiska köket. Smör och mjölkprodukter är vanligare här och det förekommer ister, surkål och klimp i matlagningen. Risotto är en populär maträtt i norr, särskilt i Veneto. Kryddningen i norr är mildare jämfört med de södra delarna av landet. Norra Italien är känt för sina kvalitetsviner.

När vi tar oss längre söderut blir det lite kryddigare i form av örtkryddor och solmogna tomater. Sardeller, oliver och olivolja förekommer ofta i matlagningen. Fisk och skaldjur är populära på menyn. På Sardinien tillagas vildsvin och spädgris på spätt.

Saffran används särskilt i Abruzzo och Molise samt på Sicilien. I Toscana och Umbrien är delikatessen tryffel en viktig ingrediens under säsong.

Kaffe måste nämnas som en del av det italienska matkulturarvet. Kaffedrycker som espresso, ristretto, cappuccino och latte macchiato kommer från Italien. Generellt sett blir kafferosten mörkare ju längre söderut i landet man kommer.

En typisk italiensk måltid

Italienarna vet hur man njuter av livet och maten är en hörnsten i livsnjutandet. En typisk italiensk måltid får lov att ta tid. Det ska pratas, smakas och anmärkas. Måltiden börjar med en aperitivo, en aptitretare, i form av Cinzano, Campari, Aperol eller Prosecco. Därefter kommer förrätten, antipasto. Här kan man hitta det mesta i form av små ljuvliga rätter. Grillade grönsaker, carpaccio, kallskuret tillsammans med melon eller skaldjur är alla vanliga förrätter.

Den första varmrätten heter primo piatto. Som första varmrätt är det vanligt med någon form av pasta, risotto, gnocchi eller soppa. Vanligtvis består denna maträtt inte av kött eller fisk.

Secondo piatto kallas den andra varmrätten för och här är det kött, fågel eller fisk som gäller. Fläskkött, kalv och kycklingkött är vanligt. Till varmrätten beställer man in olika sidorätter, contorni. Det kan till exempel handla om grillade grönsaker eller en sallad.

Efterrätten kan antingen bestå av frukt och ost eller av något sött. Det finns ett stort utbud av härliga ostar i Italien. Parmesan är världsberömd. Pecorino, som görs på fårmjölk, är en annan delikatess. Om efterrätten är söt kallas den för il dolce. Vanliga efterrätter är tiramisu, pannacotta, kakor och tårtor. En espresso dricks efter maten, gärna tillsammans med en digistivo som till exempel grappa, sambuca, amaro eller limoncello.
[/av_textblock]

[/av_three_fifth][av_two_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-qyv6′]

[av_image src=’https://krogbranschen.se/wp-content/uploads/2019/02/pizza_italien_stockholm_krogbranschen.jpg’ attachment=’102′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=’no-styling’ hover=’av-hover-grow’ link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’fade-in’ av_uid=’av-js4luf4c’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=’10’ font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-js4lvz6p’ admin_preview_bg=”]

Pizza är en klassiker från det Italienska köket

[/av_textblock]

[/av_two_fifth]