En whiskyprovning lär dig information och fakta

Gillar du och dricka whisky och är intresserad av att lära dig mer om denna ädla dryck? Då kan du med fördel gå på en whiskyprovning. En sådan tillställning ger dig nämligen chansen att prova olika whiskysorter och att lära dig mer om dessa.

För att du ska komma lite mer förberedd till provningen kan det vara bra att ha vissa förkunskaper. Läs vidare så ska vi ge dig några enkla och användbara tips!

Användbara tips inför din nästa whiskyprovning

Med hjälp av dessa enkla tips kommer du kunna få ut mesta möjliga av den kommande provningen:

 • Smaka – drick inte
  Till att börja med är det viktigt att klargöra vad du har att förvänta dig. Tanken med en whiskyprovning är att prova whisky – inte att dricka den och bli stupfull. Ta därför bara en liten smutt åt gången och halsa inte hela glaset på en och samma gång. Be gärna om en hink att spotta i så att du inte dricker för mycket av det goda.
 • Var uppmärksam på vilken sorts glas som används
  Ett whiskyglas med en utbuktande botten är det bästa glaset att prova whisky i. Du bör med andra ord inte förvänta dig att få dricka whiskyn ur ett vinglas. Med det sagt kan olika arrangörer ha lite skilda tankar kring vilken sorts glas som ska användas.
 • Uppmärksamma dryckens färg
  Håll upp ditt glas mot ljuset eller ovanför en bit ljust papper. Genom att göra detta kan du enklare urskilja dryckens färg. Var uppmärksam på huruvida den är blek och halmfärgad, bärnstensfärgad eller kanske djup och nötliknande brunaktig. Ju mörkare färgen är desto mer koncentrerad är i regel smaken.
 • Dofta på whiskyn
  Ingen whiskyprovning är komplett om du inte får möjlighet att dofta på drycken. Men tryck inte bara ner din näsa i glaset och håll den kvar där. Lukta istället försiktigt på drycken. Ha gärna munnen något öppen om du så föredrar och känn in dofterna.
 • Smaka
  Det bästa av allt är förstås att smaka på drycken. Men som vi redan har nämnt bör du bara smutta på en liten mängd whisky åt gången och överväga att spotta ut den istället för att svälja.

Publicerat

i

av

Etiketter: